שיטת שכפול דיסקים זו מבוססת על הזרקת פלסטיק לתוך תבנית כאשר צד אחד של התבנית חלק ואילו הצד השני מכיל את האינפורמציה המוטבעת על גבי הפלסטיק

תהליך שכפול דיסקים הוא מורכב ומכיל מספר שלבים:

1. יצירת המאסטר
2. שכפול דיסקים בהזרקה
3. בדיקות איכות

יצירת המאסטר

שכפול דיסקים מחייב שמירה של כל המידע אשר נמצא על המדיה המקורית של הלקוח בדרך שלא תפגע בו, היות והמידע הוא דיגיטלי תהליך שכפול דיסקים שומר על המידע ובמספר נקודות לאורך התהליך אנו בודקים ומשווים את המידע למקור.

במחלקת המאסטרינג מקבלים את המדיה המקורית של הלקוח ומעבירים אותה תהליך של התמרה, בתהליך זה המידע נשמר בצורה שונה מזו שעל המדיה ומותאם לעיבוד הדרוש על מנת שנוכל להכין ממנו מאסטר.

חברת אספגיל נמצאת בקשר עסקי עם אחד מהמפעלים המתקדמים באירופה והתמחותם הייחידה היא הפקת תבניות גלאסמאסר לגופים משכפלים. יש המכנים את המאסטר – גלאסמסטר או סטאמפר. .

יצירת הסטמפר מתרחשת בתוך מכונה סגורה וללא מגע יד אדם, הפעולה מתחילה בזכוכית ברמת ניקיון גבוהה עליה מפוזר חומר רגיש לאור, תהליך שמאוד מזכיר הליך פיתוח פילם של מצלמה, החומר מבוסס על מתכת מסוג כסף, תהליך הפיזור נעשה ע"י סיבוב הזכוכית במהירות גבוהה כך שפיזור החומר על פני השטח הוא אחיד.

מכונת המאסטרינג מקבלת את קבצי ה DDP ובנוסף את המידע אותו אנו רוצים לכתוב על הטבעת הפנימית של הדיסק.

בעזרת לייזר מתחיל תהליך כתיבה על הזכוכית בדומה לתהליך צריבה של CDR (מידע נוסף על תהליך הצריבה), הקווים והנקודות נצרבים לתוך שכבת הכסף עד אשר מועבר כל המידע. (תהליך שכפול הדיסקים מתקרב…)

בסיום שלב זה עובר הגלאס מאסטר (הזכוכית עדיין לא סטאמפר) לקורא אופטי מיוחד אשר יכול להשוות בין הזכוכית שנוצרה לבין המדיה המקורית, עם סיום הבדיקה מוכנסת הזכוכית לגלווניזציה.

מכשיר GALVANA קרוי כך בסלנג תעשייתי התהליך המתרחש במכשיר זה הוא ציפוי מתכתי באלקטרוליזה. המדובר במספר אמבטיות המכילות כדוריות ניקל ונוזל מוליך, הזכוכית מוצמדת לזרוע המסתובבת מול כדוריות הניקל בתוך האמבט, כעת בעזרת זרם חשמלי מתחיל תהליך של ציפוי הזכוכית עם ניקל.

לאחר זמן מה נוצרת שכבה עבה של ניקל והזכוכית מועברת לעמדת השטיפה וההפרדה.

בתחילת התהליך עברה הזכוכית ציפוי כסף (Ag), ציפוי זה אינו מתחבר עם הניקל (Ni) עקב איכות המתכת הגבוהה.

ההפרדה מתבצעת בקלות והזכוכית סיימה את תפקידה ומועברת למיחזור במדיח מיוחד המיועד למטרה זו ושכבת הניקל שהיא למעשה הסטאמפר ממשיכה את תהליך העיבוד, לאחר מספר שטיפות בנוזלי ניקוי נשטף הסטאמפר בחומר נדיף ומעובר לציפוי, ציפוי זה יגן על המידע הרגיש בהמשך התהליך.

הסטאמפר מועבר לחיתוך תחת מיקרוסקופ, קיימת חשיבות עצומה למירכוז החיתוך וטווח הסטיה האפשרי הוא פחות ממיקרון, מכונת שטאנץ חותכת את השוליים החיצוניים ויוצרת קדח מרכזי במידות המותאמות למכונת שכפול דיסקים.

לאחר החיתוך עובר הסטאמפר ליטוש גב עד לרמה של מראה, ליטוש זה הכרחי היות וגב הסטאמפר יצמד לתבנית ההזרקה וכל פגם או הפרש גובה ישפיע על איכות שכפול דיסקים, הרגישות לנקיון היא מאוד גבוהה. גרגר אבק!! רגיל יכול ליצור גומה על הסטאמפר במהלך תהליך שכפול הדיסקים ולפסול אותו משימוש.

ליטוש הסטאמפר הוא השלב הסופי בהכנתו ומכאן הוא מועבר למחלק ההזרקה.

שכפול דיסקים בהזרקה

סטמפר 7000

מכונת ההזרקה בנויה מיחידת המזרק אשר מתיכה את הפלסטיק בצורה איטית לטמפרטורה הדרושה לצורך יצירת היציקה, יחידה זו בנויה כבורג ארוך אשר נמצא בתוך צילינדר אופקי, לאורך הבורג ישנם מספר גופי חימום אשר מעלים את טמפרטורת הפלסטיק בצורה הדרגתית עד למזרק אשר נמצא בקצהו האחד.

בקצהו השני של הצילינדר ישנו פתח אליו מוכנס חומר הגלם בצורה הדרגתית ורצופה. חומר הגלם נע במפעל ללא נגע יד אדם ומטופל בצורה מיוחדת ששומרת על אחידותו לאורך כל התהליך.

מזרק הפלסטיק מגיע עד לתבנית היציקה, הוא נע קדימה לצורך ההזרקה לתוך התבנית ולאחור בסיום התהליך, בעת התנועה קדימה נסגרת התבנית והמזרק מכניס כמות פלסטיק מדויקת לצורך יצירת התקליטור, התבנית נסגרת בכוח רב על גבי הפלסטיק המותך והמידע שנמצא על הסטאמפר מועבר לדיסק החדש, בסיום הלחיצה התבנית נפתחת וזרוע מכאנית שולפת בזריזות את הדיסק החדש שמועבר לגימור פינישינג ובנקודה זו מתחיל התהליך מחדש.

כל תהליך היציקה עורך כשלוש שניות, הדיסק עבר על מסוע, מעבר זה מאפשר לדיסק להתקרר מעט.

תחנות קו הגימור:

ציפוי: בתחנה זו מוכנסים דיסקים לתוך תא אטום ומקבל ריסוס עדין של אלומיניום על גבי הצד בו הוטבע המידע, ציפוי זה מאפשר את החזר האור לו זקוקה הקרן על מנת לקרוא את הדיסק, הציפוי הוא דק מאוד.

לכה: לאחר ציפוי האלומיניום עוברים דיסקים לציפוי בלכה שקופה, לכה זו מכסה את האלומיניום ומגינה על האזור הרגיש מפני שריטות, ציפוי הלכה נעשה בצורה צנטריפוגלית דבר שמבטיח אחידות פריסה על כל פני הדיסק.

ייבוש: לאחר ציפוי הלכה עובר הדיסק תחת מנורת UV המקרינה אור בתדר מסויים שגורם ללכה להתקשות.

בדיקת איכות

מפעל ייצור דיסקים

בתחנה זו נבחן הדיסק על ידי מצלמה שבודקת את רמת החזר האור מהדיסק ואחידותו, דיסק שחורג מההתקן יועבר לפסילה ואילו הדיסקים התקינים יאספו על גבי מוטות שנקראים ספינדלים ויועברו לתחנת העבודה הבאה, הדפסה (גם תחנת ההדפסה מדמשקת כתחנת ביקורת אנושית לאיתור תקלות ויזואליות ע"ג התקליטור שזה עתה הגיח ממערכת ההזרקה)

תפריט נגישות